FIT 2030: een duurzame aanpak voor de levensmiddelenindustrie

Ewout Brehm • 15 juli 2022

In juni 2022 start het programma Food in Transitie 2030, vanuit Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). Het doel is het creëren van wendbare, vitale en vaardige medewerkers. Via een maatwerk aanpak, onderzoeken en trainingen gericht op vitaliteit kunnen bedrijven uit de levensmiddelenindustrie deelnemen. Buro voor Fysieke Arbeid is partners van de SOL op het vlak van fysieke belasting, leefstijl en een gezonde werkplek. Het programma FIT 2030 loopt vanaf heden tot eind december 2023. Alle activiteiten van Buro voor Fysieke Arbeid worden voor 35% gesubsidieerd.


Sectoranalyse Levensmiddelenindustrie


In 2021 is er een sectoranalyse uitgevoerd ter voorbereiding op het programma FIT 2030. Daaruit blijkt het volgende:

  • Er is sprake van veel fysiek zwaar werk in de sector; Daar is jarenlang te weinig aandacht voor geweest.
  • 29% van het verzuim in de sector is gekoppeld aan fysieke klachten.
  • Er is sprake van vergrijzing met een hoge gemiddelde leeftijd van 50,7 jaar. 66% van de medewerkers uit de sector is 45+
  • Medewerkers hebben lange dienstverbanden. Hierdoor is er een groter risico op slijtage van het lichaam. Dit geeft een hogere kans op frequent verzuim op latere leeftijd.
  • Coachend leidinggeven mist in de sector. Er is te veel directieve sturing


4 Stappen model


Speciaal voor het programma FIT 2030 werken we met het 4 stappen model voor het verminderen van fysieke belasting. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:


  1. Quickscan fysiek belasting
  2. Workshops voor medewerkers
  3. Opleiden interne ergocoaches
  4. Plan voor borging


Daarnaast is extra aandacht voor veiligheid en de leefstijl thema’s (Bewegen – Voeding – Ontspanning) mogelijk. Ieder bedrijf is anders, dus gezamenlijk richten we een programma op maat in, passend bij uw organisatie. 


Voor inspiratie van een duurzame aanpak, klik op een van onderstaande foto's:

Wilt u meer informatie over de ondersteuning die Buro voor Fysieke Arbeid kan bieden of de subsidie regeling van FIT 2030, neem dan contact op met Ewout Brehm via 0413-477703 of info@bvfa.nl

vacature fysiotherapeut hersteltrainer werk
door Ewout Brehm 24 juni 2025
Ben je fysiotherapeut, en wil je aan de slag met het herstel van fysieke klachten op de werkvloer? Dan is deze vacature voor jou!
door Ewout Brehm 23 juni 2025
In de hectiek van personeelstekort, productiedruk en regelgeving, zakt het onderwerp al snel onderaan de agenda. Begrijpelijk, maar juist daardoor blijft fysieke belasting vaak onopgemerkt, met grote gevolgen. Waarom fysieke belasting in de vlees- en vleeswarensector extra aandacht vraagt In de vlees- en vleeswarensector voeren medewerkers vaak repeterende handelingen uit, zoals het snijden van vlees of het tillen van zware stukken, meestal in belastende houdingen. Deze fysieke belasting leidt regelmatig tot klachten aan rug, schouders en spieren, en kan uiteindelijk resulteren in langdurig ziekteverzuim. Uitzendkrachten lopen extra risico vanwege hun beperkte ervaring, terwijl oudere werknemers vaker minder hersteltijd hebben. Veel klachten blijven lang onopgemerkt of worden genegeerd. Tegen de tijd dat iemand uitvalt, is het meestal ernstig én langdurig. Het gevolg? Hoger verzuim, verlies van personeel en minder aantrekkelijk werk. 5 essentiële stappen voor minder fysieke belasting Fysieke belasting aanpakken vraagt om meer dan alleen hulpmiddelen. Een duurzame aanpak bestaat uit vijf stappen: Inzicht creëren Door een risico-inventarisatie worden de risico’s en verbeterpunten in kaart gebracht. Dit zorgt voor bewustwording én een concreet startpunt. Interne ergocoaches opleiden Deze medewerkers leren hoe ze fysieke belasting kunnen analyseren en collega’s coachen. Zo blijft kennis geborgd in de organisatie. Leidinggevenden betrekken Zij zien wat er op de werkvloer gebeurt en kunnen snel ingrijpen, overbelasting bespreekbaar maken en het goede voorbeeld geven. TOP-strategie toepassen Combineer t echnische (hulpmiddelen of machines), o rganisatorische (taakroulatie of pauzes) en p ersoonsgerichte (trainingen) oplossingen. Bewustwording vergroten Via praktijktrainingen en videobeelden leren medewerkers hoe kleine aanpassingen in houding of werkwijze al veel verschil maken. Wachten tot iemand zich meldt is te laat “Mensen geven niet snel aan wanneer ze klachten hebben. En als ze uitvallen, is dat vaak voor een lange periode,” vertelt Ewout Brehm, bewegingswetenschapper en partner bij Buro voor Fysieke Arbeid. Daarom helpt zijn team bedrijven om fysieke belasting structureel en preventief aan te pakken. Niet met dikke rapporten, maar met praktische tools, gerichte observaties en coaching op de werkvloer. Buro voor Fysieke Arbeid begeleidt organisaties stap voor stap. Hun aanpak is praktisch, mensgericht en gericht op duurzame verbetering van de werkomstandigheden. Download hier de flyer met de 5-stappenaanpak sector vlees en sector vleeswaren Tijd om fysieke belasting aan te pakken Wacht niet op klachten. Schrijf je nu in voor onze pilot en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen om fysieke belasting te verminderen. Meld je hier aan voor de pilot Dankzij subsidie uit het MDIEU-project Fit voor Vlees zijn de kosten voor de opdrachtgever vaak gedekt. Informeer naar de voorwaarden. tekst overgenomen uit de blog voor de vlees- en vleeswarensector.
door Ewout Brehm 24 januari 2025
Nieuwe data voor de nascholing vanuit het KRF zijn bekend. Schrijf je nu in voor een van deze groepen.