Efficiëntie en gezondheid op de werkvloer bij de Texelse Bierbrouwerij

Ewout Brehm • 17 september 2024

Bij Texelse Bierbrouwerij worden sinds 1999 prijswinnende speciaalbieren gebrouwen. Bij het proces van brouwen en verzendklaar maken van de bieren wordt op verschillende afdelingen fysiek zwaar werk gedaan. “We werken voortdurend aan manieren om de werkomstandigheden te verbeteren en de fysieke belasting te verminderen”, aldus Bram Teeuwen, Brouwerij Manager van Texelse Bierbrouwerij. “Hoewel het brouwen, verpakken en distribueren van bieren mensenwerk blijft, hebben we al innovatieve stappen gezet om de werklast te verlichten met behulp van nieuwe machines en technieken. 


Samenwerking met Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA)

Om een beter inzicht te krijgen in de fysiek belastende momenten tijdens het werkproces, is Texelse Bierbrouwerij een samenwerking aangegaan met Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA). Zij hebben een QuickScan uitgevoerd om de risico's en verbetermogelijkheden in kaart te brengen. “Deze scan gaf ons een helder beeld van de werkzaamheden die extra aandacht verdienen en de momenten waarop de belasting het hoogst is”, vertelt Rianne de Wit, HR Adviseur bij Texelse Bierbrouwerij.

 

Training 'Fit en Gezond op je Werkplek'

Naar aanleiding van de QuickScan hebben medewerkers van de afdelingen Expeditie, Bottelarij, Brouwhuis, Technische Dienst en het Proeflokaal deelgenomen aan de workshop 'Fit en Gezond op je Werkplek'. Dit is een interactieve training die begint met een theoriegedeelte waarin wordt uitgelegd hoe fysieke belasting in het lichaam ontstaat en hoe dit kan worden verminderd door goede bewegingstechnieken. In het tweede deel leerden de medewerkers op de werkvloer de slimste en beste manieren om hun werkzaamheden uit te voeren en hun fysieke belasting laag te houden.


Positieve Feedback van Medewerkers

“De reacties van de medewerkers en teamleiders op de training waren zeer positief” vertelt Rianne. “Ze vonden de training begrijpelijk en waardeerden de praktische tips die zij kregen. Tips zoals in welke positie zij het beste bij de fustenlijn of pallets kunnen gaan staan en hoe zij hun werkplek slim kunnen inrichten zodat bijvoorbeeld draaiing in de rug voorkomen wordt, werden als zeer waardevol ervaren.” Tamara Rietvink, de Trainer van BvFA die de Quickscan en workshops heeft uitgevoerd, merkte tijdens de trainingen ook dat de medewerkers echt geïnteresseerd waren. “Door te laten voelen wat bijvoorbeeld het effect is van een stapje dichterbij doen naar je werkplek, kwamen er vanuit de medewerkers ook veel vragen los over andere werksituaties. Zoals over het gebruik van hulpmiddelen, het op- en afstappen van de heftruck, de handvatting van fusten, kratten en zakken.” Ook werden er tussen medewerkers onderling handigheidjes uitgewisseld. Bijvoorbeeld over hoe het natspuiten van de vloer of pallet helpt in het verlagen van de glijweerstand bij het verplaatsen van grote slangen of zware fusten. “Door de fysieke belasting tijdens de workshops zichtbaar te maken werden de medewerkers zich bewust van hun eigen fysieke belasting en gingen zij op zoek naar verbetermogelijkheden. Dat is mooi om te zien”, aldus Tamara. 


Subsidie en Toekomstige Initiatieven

Dankzij de FIT2030 subsidie van de Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL), komt 35% van de kosten voor de inzet van BvFA in aanmerking voor subsidie. Naast deze QuickScan en workshop, blijft Texelse Bierbrouwerij onderzoeken welke verdere maatregelen zij kan nemen om de vitaliteit van haar medewerkers te verbeteren. Zo streeft Texelse Bierbrouwerij ernaar om niet alleen de kwaliteit van haar bieren, maar ook de gezondheid en het welzijn van haar medewerkers te waarborgen.

vacature fysiotherapeut hersteltrainer werk
door Ewout Brehm 24 juni 2025
Ben je fysiotherapeut, en wil je aan de slag met het herstel van fysieke klachten op de werkvloer? Dan is deze vacature voor jou!
door Ewout Brehm 23 juni 2025
In de hectiek van personeelstekort, productiedruk en regelgeving, zakt het onderwerp al snel onderaan de agenda. Begrijpelijk, maar juist daardoor blijft fysieke belasting vaak onopgemerkt, met grote gevolgen. Waarom fysieke belasting in de vlees- en vleeswarensector extra aandacht vraagt In de vlees- en vleeswarensector voeren medewerkers vaak repeterende handelingen uit, zoals het snijden van vlees of het tillen van zware stukken, meestal in belastende houdingen. Deze fysieke belasting leidt regelmatig tot klachten aan rug, schouders en spieren, en kan uiteindelijk resulteren in langdurig ziekteverzuim. Uitzendkrachten lopen extra risico vanwege hun beperkte ervaring, terwijl oudere werknemers vaker minder hersteltijd hebben. Veel klachten blijven lang onopgemerkt of worden genegeerd. Tegen de tijd dat iemand uitvalt, is het meestal ernstig én langdurig. Het gevolg? Hoger verzuim, verlies van personeel en minder aantrekkelijk werk. 5 essentiële stappen voor minder fysieke belasting Fysieke belasting aanpakken vraagt om meer dan alleen hulpmiddelen. Een duurzame aanpak bestaat uit vijf stappen: Inzicht creëren Door een risico-inventarisatie worden de risico’s en verbeterpunten in kaart gebracht. Dit zorgt voor bewustwording én een concreet startpunt. Interne ergocoaches opleiden Deze medewerkers leren hoe ze fysieke belasting kunnen analyseren en collega’s coachen. Zo blijft kennis geborgd in de organisatie. Leidinggevenden betrekken Zij zien wat er op de werkvloer gebeurt en kunnen snel ingrijpen, overbelasting bespreekbaar maken en het goede voorbeeld geven. TOP-strategie toepassen Combineer t echnische (hulpmiddelen of machines), o rganisatorische (taakroulatie of pauzes) en p ersoonsgerichte (trainingen) oplossingen. Bewustwording vergroten Via praktijktrainingen en videobeelden leren medewerkers hoe kleine aanpassingen in houding of werkwijze al veel verschil maken. Wachten tot iemand zich meldt is te laat “Mensen geven niet snel aan wanneer ze klachten hebben. En als ze uitvallen, is dat vaak voor een lange periode,” vertelt Ewout Brehm, bewegingswetenschapper en partner bij Buro voor Fysieke Arbeid. Daarom helpt zijn team bedrijven om fysieke belasting structureel en preventief aan te pakken. Niet met dikke rapporten, maar met praktische tools, gerichte observaties en coaching op de werkvloer. Buro voor Fysieke Arbeid begeleidt organisaties stap voor stap. Hun aanpak is praktisch, mensgericht en gericht op duurzame verbetering van de werkomstandigheden. Download hier de flyer met de 5-stappenaanpak sector vlees en sector vleeswaren Tijd om fysieke belasting aan te pakken Wacht niet op klachten. Schrijf je nu in voor onze pilot en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen om fysieke belasting te verminderen. Meld je hier aan voor de pilot Dankzij subsidie uit het MDIEU-project Fit voor Vlees zijn de kosten voor de opdrachtgever vaak gedekt. Informeer naar de voorwaarden. tekst overgenomen uit de blog voor de vlees- en vleeswarensector.
door Ewout Brehm 24 januari 2025
Nieuwe data voor de nascholing vanuit het KRF zijn bekend. Schrijf je nu in voor een van deze groepen.